Teknoloji Sektöründe Kadınların Zirve Yolculuğu


Kadınlar, teknoloji sektöründe azınlıkta olmayı avantaja dönüştürüyor
 

Son dönemde Avrupa ülkelerinde teknoloji sektöründe %43’lük bir istihdam artışı yaşanıyor. Bu artışın 2030 yılına kadar her yıl %5’ten fazla büyüyeceği tahmin edilirken, şirketlerde kadınlar hala teknoloji çalışanlarının yalnızca %22’sini oluşturuyor ve üst düzey rollerde az temsil ediliyor.

 

Oysa araştırmalar gösteriyor ki en az %30’u kadınlardan oluşan yönetim ekipleri, %10’dan az kadın bulunanlardan daha iyi performans gösteriyor. Cinsiyet çeşitliliği ile yönetilen şirketlerin ortalamanın üzerinde kârlılığa ulaşmalarının  %25 daha fazla olduğu görülüyor.

 

Michael Page Teknoloji İş Birim Direktörü Deniz Çakirgil Sezen, son dönemde teknoloji sektöründe çalışan kadınların azınlıkta olmalarına karşın, şirketlerin işe alımlarda kadın adaylara öncelik vermeye başladığını ifade ederek, bu alandaki az sayıdaki temsillerini kadınların, artık bir rekabet avantajına dönüştürebileceklerine dikkat çekiyor. 

Cinsiyetler Arası Ücret Farkları ve Liderlik Pozisyonları

Sektörler genelinde brüt saat ücretlerine bakıldığında, kadınlar AB ülkelerinde erkeklerden %12,7 daha az kazanıyorlar. Teknoloji sektöründe ise liderlik rollerinde yeterince temsil edilmediği için kadınlar, ortalamada daha az kazanıyor. Çakırgil Sezen, cinsiyet temelli klişeler, işe alım ve terfi önyargıları gibi çeşitli faktörlerin, eskiye oranla az olsa da kadınlar ve erkeler arasındaki ücret farkına katkına bulunduğunu söylüyor. AB ülkelerinde CEO pozisyonlarının yalnızca %8’inde, yönetim kurulu üyeliği koltuklarının yalnızca %31’inde kadınlar oturuyor. Teknoloji sektöründe ise Avrupa’daki üst düzey teknoloji yöneticiliği (CTO) rollerinde %93 gibi ezici bir çoğunlukla erkekler bulunuyor. (LinkedIn verilerine göre). Teknoloji alanında çalışan kadınların terfi konusunda cinsiyet temelli önyargılara erkeklerden dört kat daha fazla maruz kaldığı görülüyor. Bunun yanında, kadınların %25’i iş-yaşam dengesi olmamasını teknoloji sektöründeki kariyerlerini bırakmalarının ana sebebi olduğunu belirtiyor.

Teknoloji Sektöründe Kadına İlerleme İmkanları

Liderlik pozisyonlarında kadınlara ihtiyacın kabul görmeye başlamasıyla, teknolojide kadınlara ilerleme imkânı sağlayan şirketler giderek artıyor.

Teknolojide cinsiyet çeşitliliği çağrısı nihayet ivme kazandığını belirten Deniz Çakırgil Sezen, üst düzey bir teknoloji rolü üstlenme şansını artırmak isteyen kadınların yapması gerekenleri şöyle sıralıyor:

  • Nitelikler Edinin: Kurslar, sertifika programları ve profesyonel gelişim fırsatları aracılığıyla teknik becerilerinizi ve sosyal becerilerinizi artırın ve geliştirin.
  • Fırsatları Kovalayın: Büyümenize ve ilerlemenize öncelik verme olasılıkları daha yüksek olduğundan, kişisel gelişim programları ve açıkça tanımlanmış kariyer yolları sunan kuruluşlara bakın.
  • Sektör Etkinliklerine Katılın: Yalnızca becerilerinizi ve bilginizi geliştirmenize yardımcı olmakla kalmayıp aynı zamanda mükemmel iş ağları oluşturma fırsatları sağlayan konferanslara, yazılım yarışmalarına ve eğitim kamplarına katılın.
  • Güçlü Bir Portföy Geliştirin: Potansiyel işverenlere uzmanlığınızı göstermek için çalışmalarınızın kısa ve öz bir kaydını tutun ve güncelleyin.
  • Etkili İş Ağı Oluşturma Faaliyetleri Yürütün: LinkedIn profilinizi güncel tutun ve WITH gibi teknoloji sektöründe kadınları güçlendiren kuruluşlara katılın.
  • İşe Alım Uzmanları ile İş birliği Yapın: Önde gelen teknoloji işverenlerinin kapsamlı bir küresel veri tabanına sahip olan ve iş arama sürecinizde değerli rehberlik sağlayabilecek Michael Page gibi işe alım uzmanlarının uzmanlığından yararlanın.

Teknoloji Sektöründe Kadınlar için Roller Çeşitleniyor

Kadınların daha çeşitli teknoloji rollerine girmesini sağlamanın yolu daha fazla görünürlük yaratmaktan geçiyor. Cinsiyet temelli inanışları kırarak, kadınların, siber güvenlik veya UX gibi teknoloji alanlarında da çalışabilecekleri rolleri üstlenmeye teşvik edilmesi gerekiyor. Yapay Zekâ, teknolojide en hızlı büyüyen alanlardan biri olarak öne çıkıyor ve hırslı adaylar için ciddi kariyer fırsatları sunuyor.

 

Türkiye'de kadınlar bilişim sektöründe üç ana alanda görev alıyor: sistem analisti, bilgisayar programcısı ve veri giriş uzmanı. Türkiye'de kadınların %39'unun sistem analisti olarak çalıştığını; Bu oran Hollanda'da %20, ABD'de %34'tür.( Ekev Akademi Dergisi’nin bir bir araştırması).  Bir diğer araştırmaya göre; Türkiye'de bilişim sektöründeki kadınların %44'ü bilgisayar programcısı olarak çalışırken; bu oranlar Hollanda’da %15 ve ABD için ise %36 olarak belirlenmiş. (Tijden, 1991, s.378).

 

Kadınlar genellikle Proje Yöneticisi, Scrum Yöneticisi, Hizmet Yöneticisi, Teslimat Yöneticisi ve Fonksiyonel Danışman gibi teknik pozisyonlardan ziyade daha işlevsel pozisyonlarda görev alıyor. Bu pozisyonlar mükemmel organizasyon becerileri, empati ve konuşma becerileri gerektiriyor.

 

Michael Page Teknoloji İş Birim Direktörü Deniz Çakirgil Sezen, Avrupa’da kadınların en çok aradığı üst düzey teknoloji rollerinin şirkete ve sektöre göre değişkenlik gösterdiğini, tercih ettikleri arasında UX Tasarımı, Yazılım Geliştirme, Proje Yönetimi ve İnsan Kaynakları rollerinin önde geldiğini belirterek, aslında kadınların her tür teknoloji rolünde başarılı olabileceğinin de altını çiziyor.

 

İstatiksel bilgileri için Kaynakçalar: Forbes, Deloitte, Mc Kinsey, Eurostat, EdWeek, Esthinktank, TrustRadius, Institute for Women’s Policy Research.

 

Teknoloji Sektöründe Kadınların Zirve Yolculuğu
Kadınlar, teknoloji sektöründe azınlıkta olmayı avantaja dönüştürüyor